SNS: Slovenskí odborári v čase protestov zbabelo sedia doma

15.11.2012 Bratislava

Bratislava 15. novembra (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) nechápe, prečo slovenskí odborári mlčia a zbabelo sedia doma, keď 80 % odborov z členských krajín vyjadruje celoeurópsky protest proti brutálnej politike škrtov v Európskej únii (EÚ). Uviedol to dnes v tlačovom vyhlásení 1. podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR podľa SNS na plnej čiare zlyhala, keď sa zbabelo nepripojila k protestu Európsky deň akcie a solidarity, v ktorom odborové zväzy v 23 členských štátoch protestovali proti politike zvyšovania daní v EÚ.

Podľa SNS pritom škrty paradoxne pocítia viac Slováci, ktorí na rozdiel od ľudí zo západnej Európy majú 3- až 5-násobne menšie platy. "Úsporné opatrenia vyvolané krízou totiž v konečnom dôsledku zaplatia najmä radoví daňoví poplatníci. To pochopili aj Briti, ktorí protestovali napriek tomu, že zarábajú viac ako 4-násobok toho, čo je štatistický priemerný plat na Slovensku," upozorňuje Rafaj.

SNS preto "nechápe strkanie hlavy slovenských odborárov do piesku", keď ekonomicko-sociálna situácia na Slovensku je alarmujúca. Slováci patria v EÚ medzi najohrozenejších chudobou, priemerná mzda je nižšia ako minimálna v EÚ, v rámci celej EÚ má Slovensko najvážnejší problém s dlhodobou nezamestnanosťou, keď bez práce dlhšie ako jeden rok sú dvaja z troch nezamestnaných Slovákov.

Reálna mzda klesá, ceny rapídne rastú, pričom Slováci musia za energie a potraviny platiť rovnaké, ak nie väčšie ceny, upozorňuje SNS a odkazuje odborárskym bossom, aby o solidarite a životnej úrovni menej rozprávali a viac dokazovali v praxi.
 

Vyberte región